Resa med hund till Italien

Alltså jag vet inte riktigt egentligen hur jag ska kunna sammanfatta en bilresa och två fantastiska veckor i Italien för er men jag gör ett försök!

Att bila med Cosmos var bland det enklaste! Han har en ordentlig bur från Artfex i bagagen där han trivs jättebra. Om vi tar in buren i lägenheten vill han ligga i den och sova, så mycket gillar han sin bur. Så medans vi turades om att köra låg han bara och slumrade i buren. Så fort vi stannade för kaffe, mat, byte av chaufför etc. så passade jag på att rasta och mata honom. Jag märkte att även om han inte kanske behövde kissa varje gång egentligen så behövde han få komma ut och sträcka på sig ordentligt.

Färjan som går mellan Rödby och Puttgarden är såklart hundvänlig och eftersom man inte får sitta kvar i bilen så får hunden följa med upp på däck.

Vi övernattade i Göttingen, Tyskland på ett hotell som heter Adesso Hotel Göttingen. Jag hittade det genom att söka på Hotels och kryssa i ”Husdjur tillåtna” samt sorterade på pris från lägst till högst och detta var nog det billigaste. Vi betalade 70 Euro varav 10 var för Cosmos. Det var ett, enligt mig, väldigt fräscht hotell och vi mötte två hundar till samma kväll.

Dagen efter fortsatte vi köra och trots att Cosmos suttit i bilen hela dagen innan så hoppade han glatt in i sin bur. Vi körde på genom Tyskland och Schweiz och anlände äntligen till älskade Italien tidig kväll. Vi bodde i min familjs hus ute på landet, ungefär mellan Milano och Torino, och därför har jag inget tips på hundvänliga hotell i Italien men jag kan garantera er att det finns!

Jag hade på känn att Cosmos skulle gå hem hos italienarna (de gillar kortbenta hundar har jag märkt) men alltså det bemötande vi fick var ändå över förväntan. En av de första dagarna åkte vi in till en stad som heter Alessandria, det är min favoritstad däromkring (av de jag varit i), och jag har aldrig tidigare varit där med hund men det var INGA problem. Först åt vi glass och där var det inga konstigheter med hund. God glass + hundvänligt = bäst!

Sedan strosade vi runt på en gata med butiker där alla vinkade in oss med Cosmos. Jag orkar sällan fråga butiker om man får ta med hunden in om vi ändå är en som kan vänta utanför men här fick jag skäll för det! Cosmos husse gick in i en välsorterad butik med herrkläder och jag ställde mig utanför för att vänta med Cosmos, detta fick en av expediterna syn på och skällde på mig att jag minsann skulle följa med in i butiken med Cosmos. Citat ”We usually don’t like people in Italy but we LOVE dogs”. Att dom inte skulle gilla människor är dock inget jag alls upplever i Italien.

En fin staty i Alessandria

Det var väldigt varmt vissa dagar och jag var orolig för att Cosmos skulle må dåligt av det men han ville verkligen vara i solen hela tiden. Han satt och surade vi dörren när vi var inne för att svalka oss eller äta lunch.  Dock hade jag med mig en kylväst till honom som han fick ha på sig när vi skulle vara ute och gå en lite längre stund.

 
 

Vi besökte en ännu mindre by i närheten en annan dag och hittade den finaste vattenskålen till hund jag någonsin sett på allmän plats!

Cosmos var såklart även välkommen in i vingårdarnas lokaler.

 

Få följa med på restaurang med fantastisk mat? Noll problem.

 

Vi besökte en av de närliggande byarnas byfest där det var fullt hålligång, god mat och massa hundar. Cosmos charmade in sig hos den främmande bordsgrannen och fick smaka på hans mat.

 

Där blev det dock väldigt mycket mygg när det mörknade så vi fick åka hem. I Italien förekommer smittan Leishmania hos myggor och därför var det viktigt att Cosmos inte vistades ute när det var för mycket mygg. Jag hade ändå både halsbandet Scalibor (hjälper mot både fästingar och mygg) samt myggsprayen Centaura som funkar på både djur och människor.

En av dagarna valde vi också att åka till en sjö vid namn Maggiore som ligger en bit bort. Jag hade blivit tipsad om en trevlig beach club som heter Lido Beach Club där man kunde hyra solbäddar och där det fanns servering. Jag mailade dom några dagar innan och frågade om man fick ta med sig hund och svaret var: Såklart! (fast på italienska). Väl där upptäckte jag att det var flertalet hundar på plats och några av dom tillhörde ägaren/personalen. Vad som verkade vara ägaren kärade snabbt ner sig i Cosmos och hämtade hundgodis ur ett skåp tre gånger innan hon kunde slita sig!

 

Överallt där vi hade med oss Cosmos, inklusive vår lokala pizzeria, så kom det fram folk och hade bara ögon för honom. Dom pratade ibland inte ens med oss utan hälsade bara på honom och var nöjda med det. Kan intyga att Cosmos även han var mycket nöjd med det.

 
 

När det väl var dags att bila hemåt igen (med delvis tungt hjärta att behöva lämna det underbara landet) valde vi en annan väg och övernattade istället i Innsbruck, Österrike. Där bodde vi på ett hotell som heter Binders. Det var också väldigt fräscht och man fick snacks till hunden när man checkade in! Själva staden Innsbruck är helt underbar och verkade hyffsat hundvänlig den med. Hade hört mig för med ett ställe som heter Stiftskeller om man fick ha med sig hund och det gick bra om hunden var snäll. Där åt vi supergod gulasch och äppelstrudel!

 
 
 
Allt som allt så var resan helt underbar och jag skulle lätt bila med hund till Italien igen! Jag tycker att Göteborg är väldigt hundvänligt men jag upplever kanske att självaste människorna i Italien är mer glada i hundar än vad göteborgare här. Här är det visserligen ofta tillåtet med hund men man verkar inte alltid uppskatta deras närvaro ändå. Men det är såklart långt ifrån alla, det finns massa hundvänliga göteborgare också!